Folksagan De båda skrinen

Här kommer kortversionen, så som jag minns den.
Det var en gång en styvmor som också var mor. Styvdottern var blid och god, den egna dottern var, förstås, ful och elak, det är ju så det är i dessa styvmors-sagor.
En dag tröttnade styvmodern på allt det vänliga och puffade ner styvdottern i brunnen. Flickan föll mot sin blöta död... men nej, hon landade mjukt på en stig. När hon gått en bit blev hon hungrig och frågade ett äppelträd om hon fick ta ett äpple. Det fick hon, om hon bara tog så mycket hon behövde och komposterade skrottarna ordentligt efter sig. Flickan gjorde så.
Efter en stund blev hon törstig och när hon fick syn på en ko frågade hon om hon fick ta lite mjölk. Samma svar, i princip. Ta det du behöver, inte mer och var rädd om stävan. Flickan drack sig otörstig och hängde sena stävan på plats.
Efter ytterligare ett tag kom hon fram till en gård, fick arbete och arbetade där flitigt och vänligt ett helt år.
När hon sedan vill ge sig av fick hon välja ett av tolv skrin och gårdens katt hjälpte henne att välja det blå skrinet. Det var ett oansenligt litet blåmålat skrin men hon var säker på att katten ville henne väl.
När hon kom hem till styvmodern fick hon inte bo i huset utan i hönshuset. Hon tyckte kanske att det var skönt att slippa sura styvmor och hennes elaka dotter, städade och gjorde fint och när hon till slut öppnade det blå skrinet förvandlades den enkla boningen till ett strålande palats!
Styvmodern gick raskt till handling och knuffade ned sin egen dotter i brunnen.
Hon gjorde det mesta galet på din vandring; bet lite i många äpplen, förstörde dem och kastade dem på trädet. Hon mjölkade hårt och mjölken som blev över hällde hon ut och sedan sparkade hon till stävan så den gick sönder. På garden var hon dum, lat och elak och när det blev dags att välja skrin valde hon det största och grannaste i skinande rött lack!
När hon kom hem till sin mor svepte de ned skräp och matrester från bordet på golvet, ställde skrinet mittpå och öppnade....och ut välde ödlor, ormar, maskar och allmän stank...

tisdag 2 maj 2017

Time flies!

Mycket har hänt sedan jag lappade och lagade på de där sockorna och vi kom av oss lite...men nu har vi kommit på oss igen!
Snart kommer fler inlägg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar